14 tips bij het kopen van een hometrainer
Een hometrainer is de ideale manier om fitter te worden, calorieën te verbranden en aan je gezondheid te werken, en dit allemaal vanuit de comfort vanuit je eigen huis. Geen gedoe meer met reistijd, of drukte in de sportschool, maar lekker trainen wanneer het jou uitkomt. Of je nu een beginner bent of moet herstellen van een blessure of je conditie wilt verbeteren, een hometrainer kan je volledig aanpassen om jouw fitnessdoelen te bereiken. In deze blog met tips waarop je kan letten bij het kopen van een hometrainer ontdek je alles wat je moet weten om straks de perfecte hometrainer te kunnen kiezen. Laten we snel verder kijken.
In deze blog met tips waar je rekening mee kan houden bij het kopen van een hometrainer:
- Waarom zou je kiezen voor een hometrainer?
- Wat zijn de voordelen van het trainen op een hometrainer?
- Tip 1 Ga je de hometrainer thuis of in een professionele omgeving gebruiken?
- Tip 2 Welke eigenschappen zijn belangrijk bij een hometrainer?
4.1 Tip 3 Verstelbaar zadel & stuur
4.2 Tip 4 Instaphoogte van de hometrainer
4.3 Tip 5 Type remsysteem / magnetisch of inductie ergo
4.4 Tip 6 Ergonomie
4.5 Tip 7 Display / entertainment mogelijkheden
4.6 Tip 8 Maximale belastbare gewicht
4.7 Tip 9 Gewicht en omvang
4.8 Tip 10 Weerstandsniveaus
4.9 Tip 11 Het vliegwiel gewicht - Tip 12 Bepaald het budget voor je nieuwe hometrainer
- De verschillende soorten merken hometrainers
- Zelf monteren of laten monteren
- Tip 13 Extra accessoires voor je hometrainer
- Tip 14 Test en bekijk de hometrainers op locatie
- Conclusie
Waarom zou je kiezen voor een hometrainer?
Training op een hometrainer is een ideale keuze voor iedereen de op een comfortabele, veilige en efficiënte manier aan zijn gezondheid wilt werken. Het leuke van hometrainers is dat ze geschikt zijn voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus én het biedt je de mogelijkheid om in je eigen tempo te trainen. Of je nu graag wilt afvallen, je conditie verbeteren of moet revalideren, de hometrainer kan je eenvoudig afstemmen op jouw persoonlijke doelen. Daarnaast ga je ook nog verschillende gezondheidsvoordelen ervaren zoals het versterken van je hart- en longfunctie, het verbranden van calorieën en het verbeteren van je spierkracht.
Belangrijk om te weten een hometrainer is een ander soort fitnessapparaat dan een spinningfiets. Ben je op zoek naar tips voor het kopen van een spinningfiets dan kan je daarvoor onze blog lezen over tips bij het kopen van een spinningfiets of als je graag duidelijk de verschillen wilt weten onze blog lezen over hometrainers versus spinningfietsen.
Wat zijn de voordelen van het trainen op een hometrainer?
Hometrainers behoren tot een van de meest geliefde en gebruikte fitnessapparaten voor thuisfitness. Dit komt mede door het gebruiksgemak, daarnaast zijn er nog vijf andere voordelen zoals:
- Laagdrempelig in gebruik
- Ideaal om mee te starten
- Fitter worden, verbrand calorieën en verlies gewicht
- Comfortabel thuis sporten
- Géén zware belasting op je gewrichten
1) Laagdrempelig in gebruik
Wil je beginnen met thuissporten of je huidige trainingsroutine aanvullen met cardiotrainingen? Dan is een hometrainer ideaal. Een hometrainer is namelijk eenvoudig te bedienen en de gebruiksvriendelijke ontwerpen zorgen ervoor dat je zowel als beginnend sporter als ervaren goed aan je conditie kan werken. Ze bieden je een toegankelijke manier om aan je conditie te werken en passen perfect bij iedereen die op zoek is naar een laagdrempelige cardio-oplossing.
2) Ideaal om mee te starten
Het leuke van een hometrainer is dat ze ideaal zijn om mee te starten. Of je nu net begint met sporten al ervaren bent of op latere leeftijd wilt werken aan je conditie. De hometrainers maken het gemakkelijk om altijd op je eigen niveau te trainen. Stel simpelweg de gewenste weerstand in, neem plaats en combineer zelfs je trainingen met het kijken van je favoriete series of films of maak gebruik van fitnessapps zoals Kinomap om je workouts nóg dynamischer te maken.
3) Comfortabel trainen wanneer je wilt
Met een hometrainer kan je op elk moment van de dag trainen in het comfort van je eigen huis. Je hoeft geen rekening meer te houden met het weer, de drukte in de sportschool of vaste openingstijden. Of je nu graag vroeg in de ochtend, even tijdens je pauze of ’s avonds wilt sporten dan kan je altijd snel op je hometrainer springen.
Het grote voordeel van thuis trainen is dat je jouw omgeving kan aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Zet je favoriete muziek of serie aan, zorg voor een ontspannen sfeer en begin met een effectieve workout. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen meer te maken over reistijd, zodat je meer tijd overhoud voor ander leuke dingen.
4) Fitter worden, verbrand calorieën en verlies gewicht
Een hometrainer is het perfecte fitnessapparaat om te werken aan je conditie, fitter te worden calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Tijdens je workout werk je intensief aan je beenspieren, wat niet alleen je conditie verbetert , maar ook helpt bij het verbranden van vet en het stimuleren van je stofwisseling. Hoeveel gewicht je kan verliezen en hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van hoe vaak en intensief je traint. Na een paar werken regelmatig training zal je merken dat je je energieker voelt en dat je conditie aanzienlijk vooruit gaat.
5) Géén schokbelasting op je gewrichten
Een van de grootste voordelen van het trainen op een hometrainer is dat het geen schokbelasting veroorzaakt op je gewrichten. In tegenstelling tot hardlopen of andere intensieve sporten waarbij je jouw knieën, heupen en enkels zwaarder zal belasten, zorgen de soepele trapbewegingen voor een vloeiende zachte workout. Dit maakt een hometrainer ideaal voor mensen met gewrichtsproblemen, ouderen of als je moet herstellen van een blessure. Je kan veilig en comfortabel werken aan je conditie zonder je gewrichten onnodig te belasten.
Tip 1: Ga je de hometrainer thuis of in een professionele omgeving gebruiken?
Voordat je een hometrainer aanschaft, is het belangrijk om te bepalen waar je deze wilt gebruiken: thuis of in een professionele omgeving zoals een sportschool, revalidatiecentrum of fysiotherapiepraktijk. Voor thuisgebruik zijn compacte modellen met basisfunctionaliteiten vaak voldoende, vooral als je op zoek bent naar een laagdrempelige en ruimtebesparende optie. Voor professioneel gebruik is het belangrijk om te kiezen voor een robuust model dat intensief gebruik aankan en beschikt over uitgebreide functies, zoals instelbare wattages en geavanceerde trainingsprogramma’s. Door vooraf te bedenken waar en hoe je de hometrainer gaat inzetten, maak je een keuze die perfect aansluit bij jouw wensen en de omgeving waarin je traint.
Tip 2: Welke eigenschappen zijn belangrijk bij een hometrainer?
Als je graag een hometrainer voor thuisgebruik wilt kopen, dan is het belangrijk dat deze goed aansluit op je wensen en behoeften. Niet elke hometrainer is namelijk hetzelfde, en om de beste keuze te kunnen maken zijn er verschillende criteria waar je naar kan kijken tijdens je zoektocht. Laten we is gaan kijken naar de belangrijke criteria bij een hometrainer.
Tip 3: Verstelbaar zadel en stuur
Een verstelbaar zadel en stuur zijn belangrijke kenmerken van een goede hometrainer, omdat ze direct bijdragen aan je comfort en correcte trainingshouding. Door je zadel en het stuur op de juiste hoogte en positie in te stellen, beperkte je de kans op eventuele rug- schouder of knieklachten. Daarnaast zorgt een goede afstelling er ook voor dat je efficiënter kan trainen en blessures voorkomt.
Het zadel moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat je knieën licht gebogen blijven wanneer de pedalen in de laagste stand staan. Bij sommige hometrainers is het ook mogelijk om het zadel horizontaal te verstellen, wat je een extra aanpassingsmogelijkheid biedt voor een perfecte zitpositie. Tevens is het fijn als het stuur kantelbaar is, zodat je ook deze goed kan afstemmen op je houding.
Tip 4: Instaphoogte van de hometrainer
Naast de verstelbaarheid van de hometrainer is ook de instaphoogte een belangrijk criteria. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een beperkte mobiliteit, ouderen of als je herstellende bent van een blessure. De instaphoogte is de ruimte tussen het zadel en de behuizing van de hometrainer en bepaalde hoe makkelijk je kan op en af stappen.
Hometrainers met een lage instap zijn speciaal ontworpen om het op- en afstappen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit type hometrainer heeft een open frame, waardoor je jouw been niet over het middenstuk hoeft te tillen. Dit is ideaal als je moeite hebt met je mobiliteit of extra veiligheid en stabiliteit wens.
Tip 5: Het type remsysteem
Het typeremsysteem speelt een belangrijke rol in hoe soepel en stil je trainingen verlopen. Het remsysteem bepaald namelijk de weerstand die je voelt tijdens het fietsen en beïnvloed zowel het gebruiksgemak als de precisie van je workout. De remsystemen kunnen opgedeeld worden in vier verschillende types.
Het inductieremsysteem
Dit is het meest geavanceerde en nauwkeurige remsysteem. Het inductiesysteem maakt gebruik van elektromagnetische weerstand, wat zorgt voor een stille, soepele en precieze fietservaring. inductiesystemen zijn vaak terug te vinden in de luxere en uitgebreidere hometrainers en bieden je een bredere range aan weerstanden.
Magnetisch remsysteem (motor gestuurd)
Bij dit type systeem wordt de weerstand elektronisch geregeld via het display. Dit maakt het mogelijk om het weerstandsniveau nauwkeurig en eenvoudig aan te passen, dit is vaak mogelijk met voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.
Tip 6: De ergonomie van de hometrainer
De ergonomie van een hometrainer is ook een belangrijk criteria om rekening mee te houden. Een goede ergonomie zorgt er namelijk voor dat je lichaam op de juiste manier ondersteunt wordt en voorkomt ongemak en helpt blessures voorkomen. Vooral als je graag langer traint of de hometrainer wilt gebruiken voor revalidatie, is een ergonomisch ontwerp extra belangrijk.
Elementen die bijdragen aan de ergonomie zijn onder andere een verstelbaar stuur en verstelbaar zadel. Door deze goed af te stellen zorg je ervoor dat rug-, nek, en knieklachten voorkomen worden. Maar ook een lage instap maakt het een stuk makkelijker om op- en af te stappen. Ideaal als je een beperktere mobiliteit hebt.
Tip 7: Console / display / entertainmentmogelijkheden
De aanwezigheid van een goede console / display speelt een belangrijke rol in het verbeteren van je trainingservaring. Het geeft je namelijk direct inzicht in je prestaties en helpt je om nóg gerichter aan je fitnessdoelen te kunnen werken. Afhankelijk van het model hometrainer en de prijsklasse het de display variëren van basisfuncties tot zeer uitgebreid.
Op een standaard console kan je veelal gegevens aflezen zoals snelheid, afgelegde afstand, tijd, calorieverbruik en hartslag. Zo kan je jouw voortgang beter bijhouden. De luxere modellen bieden je, afhankelijk van het model, andere extra’s, zoals voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, instelbare weerstandsniveaus via het scherm en vaak ook connectiviteit met fitnessapps zoals Zwift en Kinomap.
Sommige hometrainers hebben ook entertainmentmogelijkheden, zoals een tablethouder, bluetooth-connectiviteit of zelfs een geïntegreerd touchscreen. Met een geïntegreerd touchscreen worden de mogelijkheden een stuk uitgebreider zo zijn er schermen met de mogelijkheid tot Netflix, YouTube en zelfs tv-functies. Mocht je het budget hebben dan kunnen we het aanraden om te kiezen voor een hometrainer met touchscreen omdat dit je workouts een stuk leuker en uitdagender maakt.
Tip 8: Het maximaal belastbaar gewicht en lichaamslengte
Het is ook belangrijk om te kijken naar het maximaal belastbaar gewicht van de hometrainer. Dit gewicht geeft aan hoeveel gewicht de hometrainer veilig kan dragen zonder overmatige slijtage of verlies van stabiliteit aan kan. Voor een veilige training is het belangrijk om te kiezen voor een model die jouw lichaamsgewicht aankan met een veiligheidsmarge van ongeveer 20 kilo of meer bovenop je eigen lichaamsgewicht.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de maximale lichaamslengte waarvoor de hometrainer geschikt is. Niet alle hometrainers zijn namelijk ontworpen voor gebruikers van alle lengtes, en als de hometrainer niet goed past bij je lichaamslengte dan kan dit resulteren in een oncomfortabele houding.
Als je langer bent dan 1.90 meter, dan is het belangrijk om te kiezen voor een hometrainer die speciaal ontworpen is voor langere lengtes. Bij dit soort modellen is het zadel vaak hoger verstelbaar, en biedt het frame extra ruimte voor een volledige en natuurlijke trapbeweging zonder je knieën extra te belasten. Voordat je besluit om voor een bepaalde hometrainer te gaan is het dus belangrijk om goed te kijken maar de maximale en minimale lichaamslengte welk bij de hometrainer aangegeven staat.
Tip 9: Gewicht en omvang
Het gewicht en de omvang van de hometrainer zijn belangrijke criteria om rekening mee te houden, vooral als je de hometrainer thuis wilt gebruiken. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder de hometrainer, hoe stabieler deze is. Een zwaarder model staat stabieler en biedt je meer stevigheid tijdens intensieve trainingen en kan ook vaak een zwaarder persoonsgewicht aan. Dit komt mede doordat zwaardere hometrainers doorgaans gemaakt zijn van stevigere materialen.
Ook de omvang van de hometrainer speelt een belangrijke rol bij de (ver)plaatsing. Heb je een beperkte ruimte in huis? Dan is een compacter model een fijne keuze of een hometrainer met geïntegreerde transportwieltjes, zodat je deze eenvoudig kan verplaatsen en opbergen. Bekijk vooraf ook goed de afmetingen van de gewenste hometrainer en de plek waar je deze wilt neerzetten zodat je straks zeker weet dat die goed past op de gewenste plek.
Tip 10: Weerstandsniveaus van een hometrainer
De weerstandsniveaus van een hometrainer bepalen hoe zwaar je kan fietsen. De meeste hometrainers hebben verschillende weerstandsniveaus waarmee je de intensiteit van je fietssessie kan aanpassen, variërend van een lichte weerstand voor bijvoorbeeld revalidatie tot een hogere zwaardere weerstand voor uitdagende cardiotrainingen.
Bij hometrainers wordt de weerstand veelal geregeld door een magnetisch of inductieremsysteem. Een magnetisch systeem is stiller en nauwkeuriger dan traditionele remsystemen, terwijl een inductieweerstand de meest geavanceerde optie is. Met deze laatste kan je de weerstand extreem precies instellen, wat veelal gewenst is bij revalidatieprogramma’s.
Hometrainers met meer weerstandsniveaus bieden je meer flexibiliteit en maken het mogelijk om je fietstrainingen aan te passen naarmate je sterker wordt. Ongeacht wat je trainingsdoelen zijn een hometrainer met een breed scala aan verschillende weerstandsniveaus zorgt ervoor dat je altijd voldoende uitdaging hebt.
Tip 11: Het gewicht van het vliegwiel
Het vliegwiel is een van onderdelen die vaak terug komt bij de hometrainer als criteria. Vroeger was het zo dat hoe zwaarder het gewicht van het vliegwiel hoe comfortabeler de hometrainer was. Tegenwoordig maakt het vliegwiel een stuk minder verschil omdat er verschillende nieuwe technieken ontwikkeld zijn waarmee de massatraagheid van een lichter vliegwiel groter kan zijn dan een zwaarder vliegwiel. Daarnaast speelt ook de plaatsing en het ontwerp van het vliegwiel een belangrijke rol, wanneer het gewicht van het vliegwiel meer naar de buitenkant is verdeeld, voelt de beweging vaak natuurlijker aan. Ga dus voor de hometrainer die voor jouw het prettigst voelt.
Tip 12: Bepaald het budget voor je nieuwe hometrainer
Een ander belangrijk punt bij het kiezen van je hometrainer is je budget. In onze collectie kan je instapmodellen vinden van rond de 300,- tot luxe high-end hometrainers die oplopen tot 12.000,-. Instapmodellen zijn perfect voor basisgebruik, terwijl de premium modellen voor de veeleisende gebruikers perfect zijn. Houd er rekening mee dat je met een lager budget gaat voor een hometrainer met minder functies en mogelijkheden , terwijl je met een hogere investering gaat voor een mid-range or premium model waarmee de mogelijkheden zeer uitgebreid kunnen zijn.
Ben je op zoek naar extra voordeel? Dan kan je ook gaan voor een tweedehands hometrainer. Deze modellen zijn door onze eigen monteurs zorgvuldig gecontroleerd en waar nodig zijn onderdelen vervangen, ze bieden je dezelfde functionaliteiten als een nieuwe hometrainer maar dan tegen een gereduceerde prijs mét garantie.
Enkele hometrainers die wij kunnen adviseren zijn:
De verschillende soorten merken hometrainers
Wil je graag een nieuwe hometrainer kopen dan kan je uit een zeer uitgebreide collectie kiezen. Elk merk heeft zo zijn eigen unieke benadering, waardoor de keuze afhangt van jouw specifieke wensen. Sommige merken richten zich vooral op de instapmodellen, terwijl andere zich specialiseren in de premium hometrainers. Enkele van deze premium, mid-range en basis merken zijn:
Premium merken
De premium hometrainers staan bekend om hun hoogwaardige materialen, innovatieve technologieën en uitgebreide mogelijkheden. Enkele merken die tot de premium klasse behoren zijn:
Mid range merken
Naast de premium merken zijn er uiteraard ook nog goede mid range merken zoals:
Basis merken
En verschillend basis merken, zoals:
Zelf monteren of laten monteren
Bij de aanschaf van je nieuwe hometrainer heb je vaak de keuze om deze zelf te monteren of gemonteerd te laten leveren door onze professionele montageservice.
Kies je ervoor om je nieuwe hometrainer zelf te monteren dan ontvang je er altijd een duidelijke handleiding bij met instructies waarmee je zelf stap voor stap aan de slag kan gaan. De hometrainer wordt dan in de doos bij je afgeleverd. Deze optie is ideaal als je zelf handig bent en wilt besparen op de kosten.
Wil je liever dat alles voor je geregeld wordt, zodat je straks direct aan de slag kan? Dan kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze montageservice. Hierbij zorgen onze eigen ervaren monteurs ervoor dat je nieuwe hometrainer gemonteerd en op de gewenste plek gezet wordt. Daarnaast wordt die ook nog getest zodat je zeker weet dat alles goed werkt. Houd er wel rekening mee dat de montageservice extra kosten met zich meebrengt. Deze kosten kan je terug vinden bij de informatie van de gewenste hometrainer.
Tip 13: Extra accessoires voor je hometrainer
Om het uiterste uit je hometrainer te kunnen halen kan je ook nog gaan voor extra accessoires zoals een onderlegmat ter bescherming van je vloer en een hartslagband zodat je nóg gerichter aan je fitnessdoelen kan werken.
Speciale onderleg matten voor je hometrainer
Een goede onderlegmat is een onmisbaar stuk voor je hometrainer. Deze matten bieden niet alleen bescherming voor je vloer, maar zorgen ook voor extra demping tijdens je trainingen. Of je hometrainer nu staat op een houten vloer, tegels, of tapijt, de onderleg mat voorkomt krassen, drukplekken en slijtage door het gewicht en de beweging van de hometrainer.
Daarnaast helpt een goede onderlegmat om trillingen en geluiden te verminderen, wat extra fijn is als je in een appartement woont of andere huisgenoten hebt. De antislip laag van de mat zorgt ervoor dat je hometrainer stevig op zijn plek blijft staan, zelfs tijdens je intensieve workouts. Daarnaast vangt de mat ook nog eventueel zweet op.
De onderlegmatten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je altijd een mat hebt die perfect past bij jouw hometrainer.
Hartslagband
Als je nog meer uit je trainingen wilt halen kan een hartslagband nog een waardevolle aanvulling zijn op je hometrainer. Door je hartslag nauwkeurig te meten, kan je gerichter trainen op specifieke doelen, zoals vetverbranding, conditieverbetering of het opbouwen van je uithoudingsvermogen.
Tip 14: Test en bekijk de hometrainers op locatie
Het kiezen van de juiste hometrainer is een belangrijke beslissing, en wat is er nu fijner dan deze zelf uit te proberen voordat je de definitieve keuze maakt? Bij ons in de winkel kan je verschillende hometrainers testen en bekijken. Zo krijg je een extra goed beeld bij de hometrainer. Je kan de functies uitproberen en ervaren welke het beste bij je past.
Onze fitnesspecialisten kunnen je tijdens je bezoek ook helpen met de vragen die je hebt. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig instapmodel of juist een high-end model met geavanceerde functies, we helpen je graag bij het vinden van de perfecte hometrainer.
Conclusie
Het kiezen van je nieuwe hometrainer zal nu je deze blog gelezen heb geen uitdaging meer voor je zijn. Nu weet je precies waar je op kan letten. Of je nu een beginner bent, je conditie wilt verbeteren of herstellende bent van een blessure, in onze collectie zal je altijd een hometrainer vinden die perfect aansluit op jouw wensen en behoeften. Door rekening te houden met belangrijke criteria zoals het type remsysteem, de verstelbaarheid, instaphoogte, weerstandsniveaus en ergonomie kan je een weloverwogen keuze maken.
Neem deze tips mee in je zoektocht naar de ideale hometrainer. Of je nu comfortabel vanuit thuis wilt trainen of op zoek bent naar een professioneel model voor in de sportschool of fysiopraktijk, de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem rustig de tijd, bepaal je budget en test de gewenste modellen eventueel bij ons in de showroom. Zo weet je straks zeker dat je optimal kan genieten van effectieve en plezierige workouts.
Wil je graag een hometrainer kopen en ben je op zoek naar advies?
Dan helpen onze fitnessspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt omtrent de hometrainers. Hierdoor kan jij straks een wel overwogen keuze maken zodat je jouw cardioworkouts optimaal kan uitvoeren. Je kan contact opnemen met onze fitnessspecialisten via +31(0)413-256800, stuur een e-mail of kom langs in onze showroom in Volkel, Nederland.