Spinningfietsen
Werk je graag aan je uithoudingsvermogen en conditie en wil je tegelijkertijd flink wat calorieën verbranden? Dan is een spinningfiets het perfecte fitnessapparaat voor jou. Met een spinningbike kan je comfortabel vanuit thuis werken aan het verbeteren van je conditie wanneer jij dat wilt. Het leuke van een spinningbike is dat deze geschikt zijn voor iedereen die graag fitter wilt worden én blijven. Of je nu een beginnende sporter bent of al gevorderd met een spinningfiets blijven je workouts altijd extra uitdagend en leuk.
Adapter voor een Kettler crosstrainer XTR 1.
(incl. BTW)
De Finnlo Onderlegmat 120 x 70 cm is een hoogwaardige mat voor onder uw fitness apparaat. Deze mat beschermt uw vloer en dempt het eventuele geluid van uw fitness apparaat.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer CTR3.
(incl. BTW)
Met de Kettler hometrainer Paso 300 adapter kan je een kapotte of een verloren adapter vervangen. Op onze site bieden wij verschillende adapters aan die allemaal bij een specifiek model toestel horen. Zorg ervoor dat je de adapter besteld die bij jou toestel past anders is de kans groot dat deze niet werkt. De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Unix E.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Verso 307.
(incl. BTW)
Met de Kettler hometrainer Golf C4 adapter kan je een kapotte of een verloren adapter vervangen. Op onze site bieden wij verschillende adapters aan die allemaal bij een specifiek model toestel horen. Zorg ervoor dat je de adapter besteld die bij jou toestel past anders is de kans groot dat deze niet werkt. De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
De NOHrD beschermende vloermat 115 x 80 cm is geschikt om uw vloer te beschermen en de mat voorkomt het wegglijden van uw apparaat en zorgt voor extra stabiliteit tijdens uw trainingen. De mat is gemaakt van PVC en is licht van gewicht. Daarnaast is de mat volledig geurloos en is voorzien van het NOHrD logo.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Unix P De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Unix PX De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Verso 309. De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Met de NOHrD SlimBeam onderhoudsset kunt u de levensduur van uw SlimBeam verlengen. Dit doet u door regelmatig de geleidestangen te smeren met het smeermiddel en het hout te behandelen met de olie.
(incl. BTW)
Met de Kettler hometrainer Giro C3 adapter kan je een kapotte of een verloren adapter vervangen. Op onze site bieden wij verschillende adapters aan die allemaal bij een specifiek model toestel horen. Zorg ervoor dat je de adapter besteld die bij jou toestel past anders is de kans groot dat deze niet werkt. De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Axos Cross P De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Verso 300. De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Met de NOHrD hout olie is een speciale olie voor het onderhouden van de houten onderdelen van uw NOHrD apparaten. De olie dringt diep in het hout en hiermee kunt u het uiterlijk verfraaien. Dit type olie noemen ze ook wel "Danish Oil".
(incl. BTW)
Met de Kettler crosstrainer CTR2 adapter kan je een kapotte of een verloren adapter vervangen. Op onze site bieden wij verschillende adapters aan die allemaal bij een specifiek model toestel horen. Zorg ervoor dat je de adapter besteld die bij jou toestel past anders is de kans groot dat deze niet werkt. De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
De Bowflex hartslag armband bluetooth 4.0 is gemaakt van waterafstotend materiaal en is voorzien van de nieuwste bluetooth technologieën. Door gebruik te maken van herlaadbare batterijen kan je tot wel 20 uur het maximale uit je trainingen halen. Deze armband is onder andere geschikt voor de nieuwste Bowflex max trainer M6 en M8, maar ook alle andere bluetooth gestuurde toestellen.
(incl. BTW)
Met de Kettler crosstrainer Unix 4 adapter kan je een kapotte of een verloren adapter vervangen. Op onze site bieden wij verschillende adapters aan die allemaal bij een specifiek model toestel horen. Zorg ervoor dat je de adapter besteld die bij jou toestel past anders is de kans groot dat deze niet werkt. De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
De Toorx hartslag borstband SMART bluetooth - ANT+ kan uw hartslag op 3 manier meten. Dit kan via bluetooth (max +- 10 meter), ANT+ of via 5.3 kHz (open signaal, +- max. 80 cm). Stel u wilt op een andere manier uw hartslag meten, dan hoeft u met deze borstband niet meer te wisselen. De Toorx borstband is namelijk 3 verschillende borstbanden in één. De borstband zal uw hartslag automatisch detecteren en dit signaal naar de ontvanger doorsturen.
(incl. BTW)
Wat is spinning?
Spinning, ook wel indoor cycling, genoemd is een intensieve vorm van lichaamsbeweging waarbij de focus ligt op het verbeteren van onder andere je uithoudingsvermogen. Het verbeteren van je uithoudingsvermogen wordt gedaan middels intensieve fietsbewegingen bijvoorbeeld met intervallen en intensiteitsworkouts. Een van de voordelen is dat je comfortabel binnen fietst op een bike die op dezelfde plek blijft staan.
Wat is een spinningfiets?
Een spinningfiets, ook wel bekend onder de namen spinbike, spinningbike en indoor cyle, is een speciaal ontwikkeld trainingsapparaat waardoor je thuis of in de sportschool comfortabel binnen tot het uiterste kan trainen. Je kan een spinningbike vergelijken met een racefiets. De zit van een spinningbike is namelijk sportiever, je zit voorovergebogen, ten opzichte van een hometrainer. Daarnaast is de aanwezige techniek er ook volledig op gericht om ook race workouts te kunnen doen.
Wat zijn de voordelen van het trainen met een spinningbike?
Trainen op een spinningfiets brengt je verschillende voordelen met zich mee. Het leuke is dat iedereen kan meedoen met spinningworkouts of je nu net begint of al een gevorderde fietsen bent.
Gewicht verliezen, calorieën verbranden en je conditie verbeteren
Door de intensiteit van de workouts kan je aardig wat calorieën verbranden. Het aantal calorieën dat je kan verbranden is wel afhankelijk van je gewicht, de duur van de workout en de intensiteit. Zo kan het dat een man meer calorieën verbrand dan een vrouw terwijl ze dezelfde training doen.
Naast dat je met spinningworkouts gewicht kan verliezen en calorieën verbranden word je er ook nog eens fitter van. Naarmate je vaker op de spinbike zit zul je zien dat het steeds makkelijker gaat, er steeds meer plezier in gaat hebben en meer energie van gaat krijgen.
Low impact workouts, geen schokbelasting op je gewrichten
Door de spinbike geheel af te stemmen op je eigen trainingshouding zorg je ervoor dat een eventuele impact op je gewrichten tot een minimum beperkt wordt. Bij sporten en oefeningen waarbij je moet rennen en springen moeten je gewichten namelijk deze schokken continue opvangen wat zorgt voor een gewrichtsbelasting. Spinning is een low impact workout waardoor er geen schokken opgevangen te hoeven te worden door je gewichten.
Verleg je grenzen en ga tot het uiterste
Spinning is een échte workout waarbij je gaat voor het verleggen van je eigen grenzen. Je kan een fietstraining zo zwaar (of licht) maken als je zelf wilt. Maar wil je jouw grenzen blijven verleggen en continue beter worden? Zorg er dan voor dat je jouw trainingen elke keer ietsjes zwaarder maakt. Als je elke dag voor 1 procent verbetering gaat heb je jezelf op het eind van het jaar met 365 procent verbeterd.
Train comfortabel thuis wanneer je maar wilt
Wellicht herken je het wel, je wilt buiten trainen maar het regent of is goed koud buiten. Niet de meest fijne weersomstandigheden om buiten te trainen. Met een spinningfiets kan je heerlijk comfortabel vanuit thuis werken aan je conditie wanneer je maar wilt. Zo kan je tijdens de koudere wintermaanden of hele warme zomerdagen toch lekker aan je conditie blijven werken. Ga je normaal naar de sportschool om te kunnen spinnen? Of misschien ben je als wielrenner of mountainbiker actief dan is een spinningbike ook ideaal om te “overwinteren”. Dan kan je met je eigen spinningfiets ook veel tijd besparen op de reistijd die je normaal gebruikt om naar de sportschool te gaan.
Waar moet je op letten als je een spinningfiets wilt kopen?
Wil je graag een spinningbike kopen? Dan zijn er verschillende belangrijke punten waar je naar moet kijken om tot de voor jou beste keuze te komen. Met de grote verscheidenheid aan bikes die er te verkrijgen zijn moet deze namelijk wel voldoen aan al je wensen en behoeften. Om je verder te helpen bij je keuze nemen we je graag verder mee in de details van de spinningfietsen.
- Het trapsysteem van de spinningfiets
- Soorten remsystemen
- Aanwezigheid van een trainingscomputer
- Het gewicht van het vliegwiel
- Stabiliteit van het frame
- Q-factor
- Zithouding en comfort
- De aandrijving van de spinningfiets
- Afmetingen van de spinningfiets
- Het belastbaar gewicht
Trapsysteem van de spinningfiets
Spinningfietsen kunnen over verschillende soorten trapsystemen beschikken namelijk een doortrapsysteem en vrijloopsysteem. Het doortrapsysteem zal je het meeste zien bij de spinningbikes.
Doortrapsysteem
Het doortrapsysteem zorgt ervoor dat de trappers mee blijven draaien tijdens je workouts. Stel dat jij zelf stopt met trappen dan blijven de trappers doordraaien. Vaak zijn de trappers bij dit type spinningfietsen direct gekoppeld aan het vliegwiel. Hierdoor kan je ook zeer goed staand spinnen en helpt de omwenteling van de trapper je altijd naar het ideale moment zodat je altijd hard en intensief kan blijven fietsen. Als je fiets beschikt over een doortrapsysteem dan kan je de trappers stoppen door de snelheid langzaam af te bouwen of gebruik te maken van de noodstop.
Freewheelsysteem (vrijloopsysteem)
Diverse spinningbikes beschikken over een freewheel systeem (vrijloopsysteem). Het voordeel van het freewheelsysteem is dat de trappers stoppen als jij ook stop met trappen, net zoals bij een wielren / racefiets. Het vliegwiel draait dan door. Doordat de trappers niet direct gekoppeld zijn aan het vliegwiel kan je bijv. bij kramp of verzuring even stoppen met trappen om het daarna direct weer op te pakken. Als je houdt van intensieve workouts waarbij je ook staand wilt trainen dan is een freewheelsysteem minder comfortabel omdat je zelf uit het “free” moment moet komen met je trapbeweging.
Soorten remsystemen
Bij spinningbikes kunnen twee soorten remsystemen onderscheiden worden, namelijk: remblokken en de elektromagneetrem. De vroegere spinningbikes waren veelal voorzien van remblokken van vilt die het vliegwiel afremden bij remmen maar ook weerstand boden als je graag zwaarder wilde trainen. Tegenwoordig zie je dat het grootste deel van de spinningfietsen uitgerust is met het magneetremsysteem. Met het magneetremsysteem kan nauwkeuriger je gewenste weerstand bepalen en krijg je een meer realistische training. Daarnaast maakt een magneetremsysteem een stuk minder geluid en is onderhoudsvrij, wat een groot plus punt is ten opzichte van het rembloksysteem.
Aanwezigheid van trainingscomputer
Om het meeste uit je workouts te halen kan je kiezen voor een spinningbike met trainingscomputer. Hiermee kan je al jouw trainingen geheel inzichtelijk maken zodat je nóg resultaatgerichter kan fietsen. De functies van de trainingscomputer verschillen per spinningbike en bestaan veelal uit de volgende waardes: je hartslag, het aantal verbrande calorieën, de gefietste afstand, de trainingsduur, de snelheid en het aantal rondjes per minuut (RPM).
Zo kan je elke training goed bijhouden en kijken of je prestaties en uithoudingsvermogen verbeterd worden.
Daarnaast zijn er ook spinningfietsen met Zwift of Kinomaps. Met deze apps kan je jouw trainingen nóg leuker en uitdagender maken. Kinomaps pas zich namelijk aan op de weerstand die je kiest. Kies bijvoorbeeld de alpe d'huez route en fiets zo de bergen op. Ga je bergopwaards dan zal je dit ook voelen aan de weerstand die zich automiatisch aanpast. Of ga voor de Zwift App Zwift is een van de bekendere apps voor fietsers waarmee je ook tegen vrieden of andere mensen over de hele wereld kan fietsen.
Het gewicht van het vliegwiel
Een van de belangrijkste onderdelen van de spinbike is het vliegwiel. Vroeger was het zo dat hoe zwaarder het vliegwiel hoe beter de spinningfiets. Door de nieuwe technieken maakt het gewicht van het vliegwiel tegenwoordig minder verschil. Zo kan het zijn dat de massatraagheid van een lichter vliegwiel groter is dan een zwaarder vliegwiel.
Bij sommige spinningfietsen is het vliegwiel verplaatst van de voorkant naar de achterkant. Deze eigenschap zie je veel bij de high-end fietsen en deze verplaatsing heeft een belangrijke reden. Stel je bent aan het spinnen tot het uiterste dan ga je op een gegeven moment transpireren en zweten. Als het vliegwiel aan de voorkant van de fiets zit dan kan er op en duur roestvorming ontstaat door het zweet dat druppelt op het vliegwiel. Gebruik je de spinningfiets veel? Dan is een fiets met een vliegwiel aan de achterkant een betere keuze.
Stabiliteit van het frame
Een goede stabiliteit van de spinningbike is van groot belang. Stel dat je graag staand wil spinnen dan is het van groot belang dat de fiets stevig en een stabiele positie heeft zodat je niet om valt tijdens je workouts. Dit alles heeft te maken met een goede frame opbouw.
Is je vloer een klein beetje scheef? Dan hebben verschillende spinbikes ook de mogelijkheid om deze perfect waterpas af te stellen.
Q-Factor
De Q-factor betreft de afstand tussen de bevestigingspunten van de pedalen op de crankarmen. Een optimale Q-factor zorgt ervoor dat je jouw trainingen comfortabel kan uitvoeren. De meest optimale Q-factor ligt tussen de 140mm en 170mm. Tussen deze range is je trapbeweging het meest efficiënt. Daarnaast zorgt een goede Q-factor voor een natuurlijke fietshouding, je de kracht beter kan overbrengen en verminderd het de kniebelasting.
Een te smalle (<140mm) of te brede (>170mm) Q-factor kan ervoor zorgen dat je discomfort kan ervaren in je gewrichten tijdens je trainingen.
De zithouding en comfort
Om comfortabel te kunnen trainen en blessures te voorkomen is een goede fietshouding belangrijk. Daarom beschikken (bijna) alle spinningfietsen over de mogelijkheid om zowel het stuur en het zadel horizontaal als verticaal te verstellen. Het kan namelijk zo zijn dat een bepaalde spinningbike maar geschikt is tot een bepaalde lichaamslengte.
Ergonomie van het stuur
De meeste spinningfietsen beschikken vandaag de dag over een multi-grip stuur. Dat wil zeggen dat je kan trainen in verschillende houdingen. Wil je liever even rustig fietsen dan kan je de handlebars gewoon vastpakken en fietsen. Ben je een professionele fietser? Dan kan je er ook voor kiezen om te fietsen in een sportieve (wielrenner) positie.
Diverse spinningfietsen beschikken ook over bidonhouders aan het stuur of op het frame. Hierdoor heb je altijd voldoende water of sportdrank bij de hand.
Aandrijving van de spinningfiets
Onder de spinningfietsen kunnen twee soorten aandrijvingen onderscheiden worden namelijk: V-belt (snaar) en de kettingriem. Het voordeel van een V-belt is dat deze onderhoudsvrij is, zorgt voor een soepelere trapbeweging en ook stiller is. De ketting voelt in vergelijking met de v-belt minder vloeiend, heeft regelmatig een kleine oliebeurt en maakt meer geluid dan de V-belt. Daarentegen is een spinningbike met ketting iets goedkoper dan een spinningfiets met V-belt.
Afmetingen van de spinningfiets
Voordat je jouw nieuwe spinningfiets wilt aanschaffen is het eerst belangrijk om te kijken waar deze komt te staan. Heb je een wat kleinere woonruimte dan kan het bijvoorbeeld wenselijk zijn om te kiezen voor een compactere spinningbike. Veelal is een spinningbike met het vliegwiel aan de voorkant compacter en een bike met het vliegwiel aan de achterkant langer. Het merendeel van de fietsen beschikt over transportwieltjes waardoor je deze makkelijk kan opbergen en verplaatsen.
Het belastbaar gewicht van de spinningfiets
Een spinningbike kan maar een bepaald gebruikersgewicht aan. Daarom is het belangrijk om te kijken of de bike geschikt is voor jouw lichaamsgewicht. Als je kiest voor een spinningfiets die maar tot 100kg kan en jijzelf weegt ongeveer 130kg dan kan het zijn dat de spinningbike op den duur (sneller) slijtage kan gaan vertonen.
Stel dat je 100kg weegt dan moet de spinningfiets ook minimaal 100kg aankunnen. Voorbeeld, je weegt 110kg en de spinningfiets kan maximaal 110kg aan dan adviseren wij het om voor een spinningbike te gaan die minimaal 120kg aankan. Wij adviseren het aan om te gaan voor een spinningfiets die meer aankan dan je eigen lichaamsgewicht.
Voor wie is een spinningfiets geschikt?
Het leuke van een spinningfiets is dat deze geschikt zijn voor iedereen die graag fitter wilt worden én blijven. Of je nu een beginnende spinner bent of al ervaren met een spinningfiets blijven je workouts altijd uitdagend en leuk.
Kiezen voor een spinningfiets of hometrainer?
De spinningfiets en hometrainer lijken sterk op elkaar. Met beide fitnesstoestellen maak je een fietsbeweging maar er zitten wel grote verschillen tussen deze twee. Daar een hometrainer lijkt op een normale fiets lijkt een spinningfiets meer op een racefiets. Daarnaast bevat het merendeel van de spinningfietsen een doortrapsysteem en hometrainers bevatten een freewheelsysteem (vrijloopsysteem). Ook de houding die je aanneemt op een hometrainer is anders, zo zit je op de hometrainer rechtop terwijl je op een spinningfiets meer in een voorovergebogen (sportieve) houding zit. Wil je jouw uithoudingsvermogen trainen en tot het uiterste kunnen gaan? Dan gaat dat met een spinningfiets zeker lukken.
Kan je afvallen door te trainen met een spinbike?
Wist je dat spinning een van de populairste manieren is om calorieën te verbranden en af te vallen? Om een optimaal resultaat te kunnen behalen is het belangrijk dat je jouw spinningfiets helemaal afstelt op jouw lichaam en natuurlijk meerdere keren per week een paar stevige workouts doet en op je voeding let. De hoeveelheid calorieën die je verbrand verschilt natuurlijk wel per persoon, dit komt onder andere door je lichaamsbouw, je gewicht en hoe vaak en hoe intensief je traint.
Een van de andere voordelen is dat je naast je gewicht ook aan je conditie werkt. Na een tijdje trainen zal je merken dat je steeds meer energie krijgt en fitter wordt en hierdoor nóg meer leuke dingen wilt gaan doen.
Hulp nodig bij je keuze?
Wil je graag een spinningfiets kopen? Maar ben je er nog niet helemaal uit welke het beste bij je wensen en behoeften zou passen? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen. Je kan onze spinningspecialisten telefonisch via +31(0)413-256800 bereiken of stuur een e-mail. Of kom langs in onze winkel in Volkel, Nederland.